t.g.Zoogdier
nieuws 2011 *** Achterna gedragen

(2011/2012)EXTRA performances 2012 :
**16 mei Ostadetheater, Amsterdam.**13 sept. festival Incubate, De Nieuwe Vorst, Tilburg
"On October 24th & 25th 2011 in the Rotterdamse Schouwburg, we will present our first special fall-demonstration of a young woman, titled ACHTERNA GEDRAGEN. Follow-up performances will be held in various venues throughout The Netherlands.

Achterna gedragen (translation almost impossible, something like 'carried from behind' )

One day, a strange message is whispered into a successful young woman's ear that the idyllic view from her window is not actually real. With the aid of specially built machinery, her perfect view dissipates, and the ground under her feet shifts revealing a giant abyss. After deciding to jump, she begins to chase her own fall, driven by the power of her imagination,

The fall in her living room then opens up into a long tumble through space. Surrounded by mysterious messages from the ether, she is pulled into enigmatic weather forecasts, dream-like morse-equipment, radios, fragile pulsating music and a haze of noises. Just before she reaches bottom, having passed resistance, sadness and boredom, she manages to tilt her vertical drop into a horizontal journey towards the unknown."


Achterna gedragen cast:
Vallen als in een droom

 Door René van Peer (Eindhovens dagblad)

 Een verontrustend weerbericht voorspelt hevige stormen die mensen een tijd lang in de lucht zullen laten zweven, voor ze weer ter aarde storten. Tegelijkertijd beweegt een dichte sluier van tonen uiterst traag omlaag, terwijl een vrouw die aan een tafel zit langzaam in de richting van het publiek kantelt. Zo eindigt Achterna gedragen van Theatergroep Zoogdier, een voorstelling die alle kenmerken van een droom in zich draagt. Vrijdag kan het publiek meedromen bij Axes in Plaza Futura.

Achterna gedragen trekt aan je voorbij als een weefsel van ongerijmde elementen. Een vrouw beklimt een scheidsrechtersstoel die boven de snaren van een vleugel hangt. Haar gebaren besturen de bewegingen van de overige personen: een jonge vrouw die door een raam zit te kijken naar een verglijdend landschap dat maar niet van zijn plaats wil komen; drie mensen die duikerpakken moeten dragen om haar te bezoeken.

Terwijl deze taferelen zich ontvouwen, bouwt een storm op tot verwoestende orkaankracht en hoor je weerberichten, geschreven door Toon Tellegen. Die voorspellen zon en warmte, maar ook regen, storm, en uiteindelijk uiteenlopende gemoedstoestanden. Maar het zal onveranderlijk ‘een mooie dag’ worden.

Het idee voor Achterna gedragen komt uit een verhaal van de Brabantse componist Piet-Jan van Rossum, die de voorstelling met beeldend kunstenares Petra van der Schoot uitdacht. “Het ging over een vrouw die met de trein van de kaart af reist”, vertelt Van der Schoot. “De voorstelling volgt deze vrouw die besluit om in beweging te komen en op reis te gaan. Dat gegeven hebben we gecombineerd met een angstdroom over twee mannen die me kwamen vertellen dat mijn uitzicht niet klopte, en een voorval uit mijn jeugd. Ik werd van mijn fiets gekatapulteerd toen ik tegen een openstaand autoportier botste. Ik herinner me nu nog hoe lang het leek te duren voor ik de grond bereikte. Alsof ik in de tussentijd een kop thee had kunnen drinken. Qua opzet is Achterna gedragen zo’n valpartij, opgerekt tot anderhalf uur.”

Het gevoel van hallucinaire vervreemding wordt versterkt door onalledaagse, met grote zorg ontworpen rekwisieten en door Van Rossums muziek. Zorgvuldig mengt hij klanken van instrumenten op de bühne, bespeeld door drie van de acteurs, met elektronisch opgeslagen en bewerkte geluiden. “Ik wilde verklanken wat het idee van een val bij me opriep”, zegt hij. “Zo speelt Reinier van Houdt op de vleugel mee met een piano op de band. Hij gaat achterlopen en probeert dat weer in te halen. De tempowisselingen in zijn spel krijgen iets van een elastiekje, precies zoals je ervaring van tijd rekbaar is.”

regie, beeld,scenografie:
*
Petra van der schoot @page
muziek, tape:
*
Piet-Jan van Rossum @page
spel:
*
Camille Hesketh @page, Barbara Duifjes, Reinier Van Houdt @page,
Mei-Yi Lee @page, Vitaly Medvedev @page
tekst:
*
Toon Tellegen
licht:
Albert Tulling
productie:
*
Igitur/ Frank van der Weij@page
mmv.
Jorien Zeevaart, Mathijs Fortuijn, Marie Burlot
Lucas Kraneveld
Bijzondere dank aan: special thanks to :
Michael de Roo, Hotel Modern, Theater Zeebelt, Arnold Marinissen.
*
speeldata/ performance date's
*
dagboek/diary Piet-Jan
*
Atelierstudiopictures Petra
*
weerberichten/weatherreports Toon

meer/more tg. Zoogdier :

2007/8
*
www.aantekeningenvaneenzoogdier.nl
2010/11

*

and somewhere inbetween
*
mail

financieel mede mogelijk gemaakt door/ financialy made possible by :
Gemeente Rotterdam - Dienst Kunst Cultuur, Prins Bernhard Cultuurfonds, Erasmusstichting, St. Bevordering Volkskracht.